Livskriser

LIVSKRISER


En livskrise kan ramme alle mennesker og opstår ofte i forbindelse med større livsændringer, som en skilsmisse, alvorlig sygdom, et jobskifte eller overgangen til pension. Når man oplever forandringer og kriser trænger de store spørgsmål sig ofte på og man kan miste fornemmelsen af meningen med livet. Hvem er jeg nu? Hvad skal jeg bruge min tid på? Har jeg levet det liv jeg gerne ville? Det kan være hjælpsomt, at tale med nogen, der ikke selv er følelsesmæssigt involveret i forandringerne.

FORANDRINGERForandringer i livet kan vække alle mulige følelser: angst for det ukendte, håb, og glæde relateret til fremtiden og sorg over det, man forlader. Til tider er følelserne så skræmmende, at vi kommer til at flygte fra dem og gøre alle mulige udenoms handlinger for ikke at mærke dem og bare være med dem. Følelser skal ikke fixes… de er naturlige og kan være en god guide til at leve et mere helt og levende liv. 
IDENTITET


Hvem er jeg? Hvad er min plads her i livet. Hvem og hvad skal jeg bruge min tid på? Det hører med til livet at skulle træffe en masse valg. De valg, du træffer, siger noget om, hvem du er. Fx hvilken uddannelse eller job, du vælger. For nogle kan denne valgfrihed opleves som stressende eller tyngende. Det er ganske normalt og helt forståeligt. Uanset hvad, er det nødvendigt at tage hånd om det, du føler og dele tankerne med nogen. 

GRUBLERIER


Oplever du at det kan være svært at falde i søvn? Måske vågner du flere gange om natten og tankerne går i gang. Indre uro kan hænge sammen med at vores nervesystem ikke er i balance, det kan derfor være svært at “falde ned” og falde i søvn. I terapi kan du få hjælp til at lære at berolige dit nervesystem, og få forståelse for din egen uro.

SORG OG TAB


Sorg er en normal reaktion på det at miste. Når én, vi elsker, dør, eller når vi mister noget betydningsfuldt i vores liv, starter en sorgproces som reaktion på tabet. Vores krop og psyke går i gang med at forstå og tilpasse sig, at vi har mistet noget. Reaktionen er kompleks med en lang række følelsesmæssige, tankemæssige, sociale og fysiologiske symptomer. Det kan være et svært, men vigtigt, skridt at tage hånd om sig selv og sine sorgreaktioner.